Skip to content

DEL 2: Truppgenomgång Rögle BK 18/19

Då har vi kommit till del 2 av truppgenomgången. Backar står näst på tur och vi går rakt in på spelare för spelare och kommentarer kring dessa!

 

BACKAR: 

 

  • #6 Craig Schira – Ryggraden i denna backuppsättning. Det är väl egentligen den spelaren som är dokumenterad spets. En trygg tvåvägsback som är bra både i offensiv och defensiv zon. Tar mycket ansvar och spelar i alla spelformer. Schira spelade mest i laget under föregående säsong och lär ha en betydande roll även i denna lite oprövade besättningen. Den mest värdefulla spelaren och om det är någon som inte får gå sönder så är det han.

 

  • #4 Kodie Curran (NY) – Här har vi en spelare som kan bli både fågel och fisk. Kommer från en monstersäsong med Fredrik Söderströms Storhamar i norska GET-ligan där han dominerade fullständigt offensivt och även blev mästare. Vad som kan ses på klipp/kommentarer och allmänt rekande är att han är väldigt teknisk och har sin styrka i offensiven. Var även lagkapten vilket aldrig skadar. Kan han anpassa sig från norska ligan till SHL, som är en betydligt mer krävande liga defensivt kan det bli en fullpott. Det ryktas att han har rejäla brister i defensiven, vilket vi hoppas Cory Murphy kan hjälpa honom komma in i snabbt. Kan han aklimatisera sig till ligan, och hur man spelar här, finns det en otrolig uppsida i Curran. På förhand ett osäkert kort som likväl kan bli en flopp.

 

  • #27 Jesper Williamsson Ett bekant namn som infunnit sig i Ängelholm ett par år nu. Har inte levererat mycket under Masken och Eldebrinks ledning och har ofta hamnat i negativt fokus. Tycker jag såg en gnista som tändes när Abbotts kom in. Tror sättet Abbotts vill spela passar Williamsson betydligt bättre än vad det gjort innan. Det gick även betydligt bättre innan han tyvärr blev skadad, då var han i sin bästa period i Rögle. Det som talar för att det fortsätter är just sättet han passar in i spelsystemet. Rögle vill spela ett aggressivt försvarsspel vilket passar Williamsson. Tror att de mer tydliga direktiv som Abbotts kommit in med även underlättar mycket. Alla vet vad som ska göras och hur man ska agera. Vilket är precis det en spelare som Williamsson behöver. Rutinerad i SHL och kan han fortsätta som han avslutade förra säsongen blir det ett välkommet tillskott till backarna. Är på förhand inget överdrivet skräckinjagande namn och allt annat än flashigt. Mer en krigare som kommer till jobbet varje dag och kör, tror även det är anledningen till att Abbotts förlängde 2 år till.

 

  • #5 Alen Bibic –   Har även han varit i Rögle ett bra tag nu och spelat för oss. En defensiv back som krigar och ger allt för laget. Tycker att han tog ett litet steg tillbaka förra säsongen och inte riktigt kom upp till standard. När Abbotts klev in, bildade han och Samuel Jonsson ett stabilt SHL-par men inte mycket mer. Känns som han kommer få kriga duktigt för att ta sig in på 6 backar. Tror de flesta har en klar uppfattning om Bibic och hans sätt att spela. Behöver även han ta ett nytt kliv och vara bidragande i framförallt Boxplay och egen zon. Behöver steppa upp det säsongen som kommer och det är upp till honom att satsa hårt.

 

  • #3 Daniel Bertov (NY) – Bertov har egentligen bara en SHL-säsong i ryggen och den var i Leksand. Där bildade han ett backpar med just vår Ben Youds. Spelade hela säsongen och stack väl inte ut åt något håll. Leksand var ett bottenlag och hade det kämpigt rent generellt. Tror det har varit en nyttig erfarenhet att gå från SHL sedan ner till Hockeyallsvenskan och vara en av de bästa backarna i ligan förra året. Borde vara rejält redo att kliva in i SHL denna säsongen. Det är nästan en förutsättning att Bertov håller en hög nivå och kommer in i det direkt. Tror att självförtroendet är på topp, Abbotts tror på honom. Kan laget få en bra start tror jag även Bertov växer in i SHL snabbt och är en av våra bästa backar när vi summerar 18/19. Stor förhoppningar på att han kommer göra det bra. Är ingen Wow-värvning på pappret men ju längre han varit klar, desto mer växer han på mig. Kommer passa in perfekt i Abbotts sätt att spela hockey och försvarsspel. Styrkor i defensiven.

 

  • #55 Ben Youds – Här har vi en liten vattendelare bland Rögle supportrar. Å ena sidan är Youds skicklig offensivt och kan hantera en Powerplay roll väl. Gillar att spela sig ur situationer och vara konstruktiv med pucken. Detta leder dessvärre också till att det kan bli lite väl överarbetat i egen zon. Han tenderar till att leta luckor som inte alltid finns med ett smart pass vilket gör att han blir checkad och av med pucken. Personligen gillar jag det faktum att han alltid vill göra något med pucken, och inte bara dumpar och spelar sarg ut. Även om han behöver jobba på riskbedömning gillar jag i grunden att han vill spela pucken. Framförallt tror jag att detta kommer gynna oss ännu bättre året som kommer. Vi kommer ha ruggigt snabba och kreativa forwards, har vi en back med lite kyla och kan hitta en bra väg ut så forwards får vända snabbt kommer vi såra många lag. Helt klart positiv till Youds även om han behöver vara jämnare och göra lite bättre bedömningar.

 

  • #33 Samuel Jonsson – Egen produkt som slog sig in i laget förra säsongen. Jonsson är ingen gigantisk spelare men spelar smart och ansvarsfullt och löser de flesta situationer. Tycker han växte in i det mycket, tog för sig mer ju längre säsongen gick. Tror faktiskt han kommer få bra med speltid av Abbotts och att han kommer ta chansen. Verkar vara en ödmjuk grabb som kommer jobba stenhårt och försöka bli bättre varje dag, det premierar Abbotts. Med lite självförtroende i ryggen och en känsla av att han kan hantera SHL kan det bli många steg på honom. Behöver lägga på sig ett par kilo och bli starkare, men när han fått det och även innan kommer han vara en nyttig tvåvägsback. Tror hans mindre storlek kommer göra honom smartare och bli en otroligt värdefull och klok spelare att ha på sitt lag på sikt. Någon att bygga en stomme runt inom ett par år. Sett många som förespråkar utlåning, tror faktiskt inte det kommer hända. Han kommer få kriga sig till en plats på 6 backar, men tror han kommer överraska många och vara med och lira mer än vad man tror.

 

  • #22 Rasmus Sandin – Sista pjäsen ut bland dessa backar är den mest spännande och ovissa spelaren i truppen. Rasmus Sandins vara eller inte vara ligger numera i Torontos organisations händer. De kommer ha sista beslutsrätt om var Sandin spelar nästa år. Killen är 18 år och hanterar spelet i båda ändarna väldigt bra. Otroligt smart i defensiven, hanterar risk och var spelarna är på isen på ett magnifikt sätt. Kommer vara en toppback om vi lyckas få honom att stanna hos oss säsongen ut. Sandin tillsammans med Schira hade varit våra två bästa backar tillsammans med Bertov enligt mig, finns otroligt mycket att hämta av honom och han är fortfarande ung. Liten omställning från juniorligan OHL till vuxna män i SHL hade det givetvis blivit. Samtidigt är han så pass smart och anpassningsbar att han hade fixat det utan problem. Det syntes redan de 5 matcher han fick spela i SHL den gångna säsongen vilka kvalitéer han besitter. Med en riktigt bra säsong i ryggen hade han bara växt. Hoppas verkligen att han får vara kvar i Rögle, hade varit en stor förlust som kommer behöva ersättas och förmodligen väldigt mycket dyrare.

 

Sammanfattning: Trots positivismen (från mig) som flödar kring spelarna, finns där många frågetecken som behöver rätas ut. Detta är helt klart Rögles svagaste lagdel och det kommer behöva klaffa väldigt mycket för att den ska hålla hög nivå. Samtidigt ska man inte underskatta ledningens påverkan kring spelsystem och hur forwards jobbar hem. Det är lätt att minnas hur uselt det var i början av säsongen där det var 5 yra höns på isen hela tiden. Då såg ingen back bra ut, de blev lite ansvariga för alla insläppta mål. Nu kommer det in en tränare som inte tillåter någon forward som inte hjälper till hem. Backar som vet vad de ska göra till punkt och pricka hela tiden och bara kör. På pappret ser det inte bättre ut än förra året. Däremot är backarna mer anpassade för Abbott hockey och där tror jag den stora uppgraderingen ligger. Inte på pappret, utan på sättet att spela och få ihop en defensiv som består av 5 spelare på isen och inte bara backarna. Detta betyget ska även ses med de ögonen att det fortfarande kan hända saker på backsidan. Rasmus vara eller icke vara kan påverka utformningen av backbesättningen och kan även förändra mycket beroende vad som kommer eller inte. Det är något att ha med i åtanke vid det här laget.

Betyg: 2.5 av 5 mackor.

Published inTruppen