Skip to content

Nytt lågvattenmärke – dags att välja väg Rögle

Färjestad var en sorglig historia. Man startar okej och får ledningen men defensiven och samspelet fungerar inte alls. Färjestad får göra nästan precis som de vill och Rögle tappar markering efter markering och vinner noll närkamper. Helt omöjligt att vinna ishockey matcher då. Handlar det om en dålig dag på jobbet? Jag börjar fundera på att det inte göra det. Det är en homogen härdsmälta som verkar andas ur ett sugrör och inte riktigt får syre. Man ser inte ut som ett lag och det finns inget som tyder på att man börjar hitta rätt i spelet. Det känns som det uppstått en klyfta i truppen där Cam och transatlanterna med Schira i spetsen står i ena ringhörnan och Brithén och gänget i andra.

Det har spekulerats ganska mycket om en kulturkrock, och jag är nog benägen att säga att det är det. Tillsammans med en väldigt oerfaren tränare som har svårt att få ihop det så att alla är på samma båt. Alla måste inte älska allt tränaren gör, men det fundamentala i spelet och hur man jobbar måste alla verkligen vara 100% med på. Annars går det inte. 25 individer som alla är obotligt glada är varken målet eller tanken. Men att hitta gemensamma nämnare för alla att arbeta utifrån och mot är nog som saknas. Det är ingen enhetlig känsla just nu.

Jag satt på försäsongen och lyssnade på en intervju med Cam där han basonerade ut att hans primära jobb som tränare är att få alla spelarna att må bra och komma till träningen med ett leende varje dag. Hans sa ordagrant “Om spelarna tvekar en sekund i bilen innan man kliver in till hallen har jag misslyckats.” Just där tror jag att man är idag, den hårda stilen och framfarten har fått spelare att tveka, inte mår prima, inte vara exalterade över att komma till träningen varje dag. Får jag en utskällning? Vad kan jag säga till vem? Det är inte frågor som hockeyspelare ska leva med i huvudet för att maximera sin insats. Det ska handla om fullt förtroende för tränarna och känna stödet.

Sedan menar jag inte att man ska vara immun mot kritik. Ha högt i tak, påpeka och prata om saker som är svåra. Men prata på ett nyanserat sätt och kom överens i gruppen. Framförallt, spelarna är (för det mesta) vuxna individer som kan lösa problem själva. Om det nu hettar till på en träning, låt det vara och lös det efteråt. Blir det ett större problem än så kan medlande behövas. Just nu känns det som att Cam ska peta i allt och alla konflikter som må ha uppstått.

Prio ett som jag ser det utan att tänka på nya spelare är att verkligen ha en stor genomgång, att Cam och Chris visar sig ödmjuka och öppna för förslag. Visa ett moget ledarskap och svälj stoltheten lite. För om det ska fortsätta stångas mellan gruppen och tränarna och hur man vill bedriva sitt spelsystem och den dagligtillvaron så kommer detta aldrig lyfta. Att värva och byta spelare blir bara tillfälliga plåster på såren. Gäller att hela föreningar går ihop från Thuresson till Fidde och kommer överens om en väg framåt. För just nu spretar det åt alla håll och kanter.

Published inRögleSHL